Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Какво се случва по време на обжалване на глоба?

Какво се случва по време на обжалване на глоба?

Road-Camera-Speed

Платформата на БезГлоба дава възможност на шофьорите да следят в реално време какво се случва при обжалване на глоба. Именно такава е и нашата основна цел – да спестим време и усилия. Но как точно се процедира след като е генерирана жалба и какво се изисква от Ваша страна? Това предстои да разгледаме в днешния материал, концентриран върху особеностите след обжалване на глоба.

Първа фаза

Това е моментът, в който Вие вече притежавате акаунт в платформата на БезГлоба. След като сте попълнили данните от наложената глоба, то трябва да изберете бутона „Генерирай жалба“. Това е и последното действие в сайта, което се изисква от Вас.

При нас се визуализира генерираната от Вас жалба. Тя съдържа всички необходими реквизити, касаещи обжалването на глоба. Това, което липсва обаче, е Вашият собственоръчен подпис. Без него няма как да обжалвате глоба и жалбата ще бъде невалидна. За целта ние ще изпратим вече подготвената и комплектована жалба до Вас чрез куриер. Това, което се изисква от Ваша страна е да подпишете жалбата в трите екземпляра и да я върнете обратно на куриера.

Логистика по обжалването на глоба

След като вече сте изпратили обратно към нас подписаната жалба, ние имаме ангажимента да я изпратим към органа, издал глобата. Това най-често е Общинска дирекция на МВР, а ако нарушението е извършено в рамките на София – СДВР. Изпращайки жалбата до тях, изискваме единият екземпляр от като обратен документ. Така и Вие, и ние имаме доказателство, че съответната жалба е входирана, а обжалването на глоба официално може да стартира.

Наказващият орган, а именно съответното ОД на МВР, има ангажимент да препрати жалбата до компетентния съд. Едва когато това се случи, официално можем да говорим за образувано дело. В случай че желаете да имате входящия номер, който получаваме от тяхна страна, то може да се свържете с нас, а ние ще Ви го предоставим.

Обжалване на глоба – процес

Веднъж щом жалбата е входирана в съда, вече имаме образувано дело. Номер на дело се дава в момента, в който жалбата бъде обработена от деловодство, но този номер е недостъпен за лицата, докато не бъде публикуван официално на сайта на съда. Едно от предимствата на БезГлоба е, че ние контактуваме в реално време със съдилищата и можем да Ви информираме относно номера на делото, дори то да не е упоменато на официалната страница.

Призовка

При тази фаза от процеса времето сякаш спира да тече, тъй като доста от съдилищата се бавят с насрочването на дата за гледане на делото. След като вече имаме дата за насрочено такова, се случва момент, който сериозно притеснява голяма част от обществото. Получаването на призовка винаги се свързва с някакви неприятни новини. Хората изпитват панически страх, ако забележат нещо подобно в пощенската си кутия или на входната врата.

Истината е, че призовката е нещо съвсем нормално и това е единственият начин да бъдете уведомени за насрочване на дата и час за съдебното заседание. Когато имаме обжалване на глоба, призовката се изпраща до постоянния адрес на жалбоподателя (в случая Вие). Ако получите такава, то няма нужда от притеснение, тъй като това е нормална част от процеса.

Съдебното заседание

Съгласно нормативната разпоредба, действаща в Република България, съдебните заседания се гледат и без присъствие на някоя от страните. Това е уредено в нормата на чл. 61, ал. 4 ЗАНН, която установява, че съдът дава ход на делото и без да присъстват някои от участниците. С други думи казано – делото ще се гледа без необходимост от Вашето присъствие, независимо, че до Вас е адресирана призовка.

Няколко дни след като бъде разгледано делото ще има и решение на съответния съд, за което Вие ще бъдете надлежно уведомени от наш служител. В зависимост от решението, глобата може да бъде отменена, намалена или потвърдена. Съгласно нашите общи условия, заплащането към БезГлоба се извършва САМО ако глобата бъде отменена или намалена.

Обжалването на глоба е лесно и достъпно с платформата на БезГлоба. Регистрирай се сега и шофирай #БезГлоба.