Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Глоба за превишена скорост на дружество – стъпки за обжалване

Глоба за превишена скорост на дружество – стъпки за обжалване

Глоба за превишена скорост може да бъде наложена като административно наказание както на физически, така и на юридически лица. В днешната статия ще разгледаме по-подробно какви са особеностите, когато наказанието се отнася до фирма. Ще Ви запознаем и с конкретните варианти за обжалване, в случай, че управлявате автомобил, регистриран на името на дружество.

Първото, което следва да знаете е, че платформата на БезГлоба няма аналог в подобен тип обжалване. Ние сме готови да Ви съдействаме с обжалване на глоби, независимо дали сте физическо или юридическо лице, а цените и условията, които платформата предлага, са универсални. Единственото, което следва да имате предвид, в случай че сте дружество, е фактът, че следва да се регистрирате като такова. 

Регистрация на дружество в платформата

Как става това? На началната страница на платформата ще откриете бутона за Регистрация. Натискайки го, първото поле, което следва да изберете е дали сте физическо или юридическо лице. Двете форми за регистрация притежават съществени разлики, така че Ви съветваме да сте внимателни, подхождайки към тях.

Като представител на дружество, следва да въведете името, с което то е регистрирано в Търговския регистър, както и неговото ЕИК. Следващите няколко полета, които следва да попълните се отнасят до имейл адреса и съответното потребителско име, и парола. Те ще са Ви необходими за влизане в администраторския панел, в който ще може да следите движението по съответните обжалвания.

Не пропускайте да въведете актуален телефон и адрес – без телефонен номер няма да можем да се свържем с Вас, в случай на възникнали въпроси, а без актуален адрес няма да имате възможност да генерирате жалба и да обжалвате наложените глоби за превишена скорост. Това са всички необходими стъпки за регистрация на дружество в платформата на БезГлоба. От тук нататък имате възможност да обжалвате съответните глоби с бутона “Обжалване”.

Обжалване на глоба – особености

Какво казва законът за глобите, наложени за управление на МПС, собственост на фирма? Съобразно чл. 188, ал. 2 ЗДвП, когато нарушението е извършено при управление на МПС, собственост на юридическо лице, предвиденото по ЗДвП наказание се налага на неговия законен представител или на лицето, посочено от него, на което е предоставил управлението на МПС.

С две думи – ако имате фирма, която има регистриран автомобил на свое име, а Ваш служител бъде сниман от автоматизирано техническо средство, то глобата ще е за сметка на дружеството. Ако въпросният служител има пълномощно от Ваше име, че може да управлява притежаваното от Вашето дружество МПС, то тогава глобата ще си остане за физическото лице, а дружеството няма да бъде санкционирано.

Сроковете за обжалване на глоби за превишена скорост, наложени на юридически лица съвпадат с тези, приложими за физическите лица. Какви бяха те:

  • Електронен фиш: 14-дневен срок от датата на връчването
  • Наказателно постановление: 7-дневен срок от датата на връчването

След генериране на жалба, платформата на БезГлоба ще Ви предостави възможност да следите движението по съответното обжалване. А какъв може да е изходът от него?

Съдът може да:

  • Отмени наложената глоба
  • Намали наложената глоба
  • Потвърди наложената глоба

Не губете повече време и обжалвайте наложените глоби, а нашият екип от експерти ще се погрижат за успешното обжалване!