Продължете към съдържанието
Начало » Блог » 4 начина за обжалване на глоба за превишена скорост

4 начина за обжалване на глоба за превишена скорост

Няма безгрешни шофьори. Проблем е, когато грешката е свързана с превишаване на скоростта, а още по-страшно е когато нарушението е документирано чрез електронен фиш или наказателно постановление. Дългогодишният ни опит, свързан с обжалването на глоби за превишена скорост, ни е утвърдил четири начина, от които всеки може да се възползва, с цел да отмени или намали наложената глоба за превишена скорост.

В следващите редове ще ви запознаем с предимствата и недостатъците на всеки един от тях, като се фокусираме върху три основни фактора: удобство, време и цена. Ако имате наложена глоба и все още не сте преценили как да действате, то настанете се удобно и нека да започваме:

1. Самостоятелно обжалване:

Безспорно най-бюджетният начин. Също така – най-несигурният. Обжалването на електронен фиш или наказателно постановление може да бъде извършено от всеки дееспособен гражданин. За целта, следва да входирате жалба пред наказващия орган. (чл. 60, ал. 1 ЗАНН) В жалбата следва да упоменете номера на електронния фиш или наказателното постановление, което обжалвате, както и основанието за съответното обжалване. След входиране, жалбата Ви ще бъде окомплектована и изпратена към съответния районен съд, подвластен на извършеното нарушение.

Негативите при такъв тип обжалване са, че юридическите доводи, на които се уповавате при обжалването, следва да са достатъчно издържани. Единствено по този начин имате реален шанс за обжалване на съответната глоба. С риск да прозвучим разубеждаващо, опитът ни показва, че такъв тип самостоятелно обжалване се увенчава с най-малък успех. Съветваме Ви да се въздържате от подобен похват, освен в случаите, когато се чувствате достатъчно юридически подготвени.

2. Обжалване чрез адвокат

Най-често срещаният вариант за обжалване на глоби. Почти всяка адвокатска кантора ще Ви окаже съдействие, щом става въпрос за обжалване на глоба за превишена скорост. Тук шансовете са 50/50. Адвокатите имат широка практика в подобни процедури, но проблемите са от друго естествено.

За контакт с адвокат ще трябва да се въоръжите с време и търпение, тъй като малко от юристите ще могат да Ви обърнат внимание на момента. При обжалване на глоби за превишена скорост, времето е съществен елемент. Чакайки търпеливо за консултация, има вариант срокът за обжалване на глобата да изтече. Адвокатите предлагат и услуги единствено при предварително заплащане от страна на клиента – още един минус.

3. Обжалване чрез БезГлоба

Услугите, които БезГлоба предлага нямат аналог в България. Чрез платформата имате възможност да обжалвате бързо, лесно и надеждно наложени глоби за превишена скорост. Предимствата, които сайтът предлага са няколко: на първо място нашите клиенти нямат ангажимент да се разкарват по съдилища или да чакат дълго време, за да обжалват съответната глоба. След успешна регистрация в платформата, единствено няколко клика Ви делят от генериране на жалба. Ние ще я изпратим до Вас, а след нейното подписване, Вашият ангажимент относно обжалването отпада. Нашият екип от специалисти ще поеме всичко останало, а Вие ще имате възможност да следите движението по жалбата в администраторския панел.

Ако Ви звучи твърде хубаво, то сме длъжни да Ви информираме, че използвайки платформата не дължите никакви такси. Сума се заплаща единствено след успешно обжалване, при което съответната глоба е отменена или намалена.

БезГлоба има за цел да замени установените досега мудни и скъпи начини за обжалване на глоби, които разгледахме по-горе. Възползвай се от тук.

4. Заплащане на глобата

Последният вариант, за който можем да Ви разкажем е следният: МВР предвижда намаление за всеки един шофьор, санкциониран за превишена скорост. При връчване на съответната глоба, имате 14-дневен срок, в който може да заплатите 70% от нейния размер. В този случай, обаче, Вие губите  възможността за обжалването ѝ на по-късен етап.